Una mica d’història sobre la població de Senegal i Gàmbia

ARTICLE 1

Papa Sow ens mostra en aquest article:

Mujeres inmigrantes y/o esposas de inmigrantes  senegaleses y gambianos en Cataluña (España): entre la vida familiar y la vida profesional

Universitat Autònoma de Barcelona. Departament de Geografia, Grup de Recerca sobre Migracions (GRM)     Doc. Anàl. Geogr. 43, 2004 69-88

Article interessant : pdf   (http://www.setem.cat/CD-ROM/idioma/setem_cat/mo/mo040402e.pdf)

Resum: L’article assenyala (a través d’entrevistes a dones d’aquests 2 paises) que la dona té “un talent personal important per gestionar el domèstic”. La dona de Senegal i de Gambia: sol treballar fora de casa i deixa els seus fills a altres famílies o a fills majors perquè els donin de menjar… La majoria de dones fan de la seva casa llar familiar i treball (microempreses artesanals). Relacionen fortament l’afectiu (família, amics, relacions socials) i la producció i professió. Els homes els caps de setmana solen divertir-se amb “la sartén en la cocina” és l’anomenat “togantú” són molt casolans!!!

by Marga

ARTICLE 2

Recomanacions per al consell alimentari en un entorn de diversitat cultural (Generalitat Catalunya). Hi ha informació interessant sobre els hàbits alimentaris a Gàmbia I Senegal

Article interessant: amb link

http://www20.gencat.cat/docs/canalsalut/Home%20Canal%20Salut/Professionals/Temes_de_salut/Immigracio_i_salut/documents/guireco2007.pdf

by Marga

ARTICLE 3

Llibre que inclou aspectes força detallats de l’alimentació senegalesa a l’origen i a Catalunya:

Càceres J, Espeitx E. Cuines en migració. Alimentació i salut d’equatorians, marroquins i senegalesos a Catalunya. Obra Social Caixa Sabadell, 2006.

Article interessant : amb link

http://www.fbofill.cat/intra/fbofill/documents/publicacions/427.pdf

by Marga

ARTICLE 4

Estudi sobre població gambiana a Catalunya al llibre:

Mabel Gracia Arnaiz, Somos lo que comemos. Estudios de alimentación y cultura en España. Barcelona: Ariel, 2002.

Llibre interessant : a biblioteques

by Marga

ARTICLE 5

CRENN, Ch.; DELAVIGNE, A.H. i TÉCHOUEYRES, I. (2010).

«Dynamics food system by immigrants of Dakar and Bamako’ homereturn: food and health in a negotiation processes», al dossier de CRENN, Ch.; HASSOUN, J.P. i MEDINA, F.X, (dir.). «Food and Migration», Anthropology of Food, S7. Octubre.

Article interessant : amb link (http://aof.revues.org/6629)

Resum: el cas que destaquen Crenn, Delavigne i Téchoueyres (2010) en relació amb els migrants senegalesos retornats des de França al seu país d’origen (o bé, encara amb més força, amb els migrants senegalesos de vacances en les seves localitats d’origen), els quals, si bé valoren determinats aliments produïts en el seu país com a molt «tradicionals» i més «naturals» que aquells que es mengen a Europa, en desconfien de les garanties sanitàries i posen en qüestió la seguretat alimentària del seu propi país d’origen. D’aquesta manera, i si bé és cert que busquem la «naturalitat» perduda, també ho és que, avui dia, la nostra percepció de seguretat alimentària és també una condició sine qua non de cara a l’alimentació.

by Marga

ARTICLE 6

Dr. Carlos Oya (una atenció a la política econòmica a la distribució i la malnutrició de la població. Estudis sobretot de Senegal i Gàmbia)

Web (university London)

Article interessant : amb link i pdf

http://www.soas.ac.uk/migrationdiaspora/seminarsevents/food_migration_abstracts/

by Marga

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

Connecting to %s