AL·LÈRGIES ALIMENTÀRIES

– En els casos  anteriors en els que parlàvem sobre la intolerància a la lactosa, i la intolerància al gluten, és el nostre propi cos, que no podia assimilar correctament: la lactosa o el gluten respectivament, però la reacció adversa en front l’aliment, en cap cas, tenia un mecanisme immunològic.

– En canvi, en les al·lèrgies alimentàries la reacció anormal del nostre propi cos, és per una resposta immune  a les proteïnes alimentàries (o a qualsevol antigen exogen = al·lergen) ingerides, inhalades o per contacte, i que causa diferents símptomes: digestius, cutanis, respiratoris…

– Els al·lèrgens (la part de l’aliment a la que es reacciona) són resistents a tots els tractaments tèrmics, per tant l’única forma d’evitar la reacció al·lèrgica és evitar l’aliment responsable que la ocasiona.

– Els principals al·lèrgens són:

imatge1

DIETES D’ELIMINACIÓ O EXCLUSIÓ

– Si el responsable de la reacció al·lèrgica és un únic aliment: la seva eliminació de la dieta resoldrà l’aparició de símptomes i la seva re-introducció la reproduirà.

– Més d’un aliment: dieta serà més restrictiva segons nombre d’aliments que es considerin incriminats.

– Múltiples al·lèrgies o no identificats aliments responsables: dietes d’eliminació àmplia o dieta “hipoal·lergènica”.

MESURES DE PREVENCIÓ recomanades per la AESAN:
✔ Informar al menjador escolar de l’al·lèrgia pertinent del nen per evitar els riscos.

✔ Llegir sempre els ingredients dels aliments que es vagin a utilitzar en la preparació
del menú, tenint a prop el llistat de substàncies a les quals s’és al·lèrgic/intolerant
per comprovar les etiquetes.

✔ Cuinar primer el menjar del nen al·lèrgic per evitar contaminacions i contactes.
Manipular acuradament els utensilis (millor si són exclusius per a l’al·lèrgic). No
utilitzar el mateix oli o planxa per cuinar. Higienitzar totes les superfícies de treball.

✔ Prestar atenció  aliments com a masses, beixamel, brous per a sopes i sopes, pa ratllat.

✔ Eliminar totalment l’al·lergogen de la dieta, tant l’aliment en si com els diferents productes que ho puguin portar com a ingredient. Davant el dubte, no prendre-ho.
✔ Tenir a prop la medicació oportuna, especialment en casos d’al·lèrgies molt greus.

Aquestes recomanacions s’apliquen exactament igual en els casos d’intolerància alimentària, comentats en les anteriors entrades d’aquest bloc.

I per últim tenir en compte que:

Sense títol

 

Les receptes d’Alícia: Arròs cremós fred sense ou i sense gluten. 

imatge2

És apta tant per al·lèrgics a l’ou, com per les persones celíaques.

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

S'està connectant a %s