Per a què serveix i quina finalitat té el menjador escolar com a part de l’estratègia educativa dins l’escola?
Segons el llibre Alimentación institucional y de ocio en el siglo XXI: entorno escolar (Instituto Tomás Pascual Sanz, 2013), els principals objectius del menjador escolar són:
– Proporcionar les condicions nutricionals adequades (menús amb quantitat i qualitat suficient per a cobrir les necessitats segons l’edat)
– Oferir una alimentació variada en aliments i preparacions culinàries, afavorint l’acceptació dels menús i els diferents gustos i textures dels aliments
– Supervisar els menús, evitant la repetició, escollint-los segons l’època de l’any i considerant la mida de les racions adaptada a l’edat
– Parar atenció a l’alumnat amb necessitats nutricionals especials, intoleràncies, al·lèrgies alimentàries i /o al làtex o altres patologies
– Educar per a la responsabilitat. Promoure la participació de l’alumnat
– Educar per a l’oci. Planificar activitats d’oci i lleure que contribueixin al desenvolupament de la personalitat i al foment d’hàbits socials i culturals
– Educar per a la convivència. Fomentar la companyonia i les actituds de respecte, educació i tolerància, en un ambient emocional i social adequat
– Formar i qualificar el personal encarregat del menjador escolar
– Educar a la família a través dels hàbits dietètics adequats dels nens i involucrar-los en el programa del menjador escolar
– Afavorir la integració del professorat en el procés d’educació nutricional
– Facilitar a les famílies la informació sobre els menús ofertats, perquè es puguin complementar a casa
– L’entorn físic del menjador escolar ha de complir, des del punt de vista arquitectònic, totes les exigències ambientals, per resultar atractiu, comfortable i adaptat a les diferents edats.