QUÈ DINEM AL MENJADOR ESCOLAR?

El dinar ofert al servei de menjador escolar segueix les recomanacions de freqüència d’ingesta dels diferents grups d’aliments per a garantir una dieta variada i equilibrada:

GRUPS D’ALIMENTS

FREQÜÈNCIA SETMANAL

Primers plats

Arròs

1

Pasta

1

Llegums

1-2

Hortalisses i verdures (incloent patates)

1-2

Segons plats

Carn

1-3

Peix

1-3

Ous

1-2

Guarnicions

Amanides variades

3-4

Altres (patates, hortalisses, llegums)

1-2

Postres

Fruita fresca i de temporada

4-5

Altres postres (iogurt, formatge fresc, quallada, fruits secs, sucs naturals)

0-1

El personal de menjador, té la formació i qualificació necessàries i el seu nombre depèn del nombre de comensals i les diferents etapes educatives.

L’escola facilita a les famílies la programació mensual dels menús de forma clara i detallada, orientant amb menús adequats de sopars per a complementar el menú del migdia. Pel que fa a la planificació mensual de menús al menjador escolar, tindrem en compte la freqüència de consum dels diferents aliments i tècniques culinàries, oferint la màxima varietat possible (sense repetir ni aliments ni formes de cuinar massa sovint, per no resultar monòtons i avorrits):

Grup d’aliments i aliments

Freqüències

Nº processos culinaris diferents per grup ofertats al mes

Nº receptes diferents per grup ofertades al mes

Nº aliments diferents per grup ofertats al mes

-Fruita

4-5 rac./setm

4

-Verdures i hortalisses

1 cop/dia

3-4

No repetir en 2 setmanes

4-5

-Pa

1 ració/dia

1-2

-Patates, arròs, llegums, etc

1 cop/dia

3-4

No repetir en 2 setmanes

6-8

-Carns i derivats

5-8 rac/mes

2-3

No repetir en 2 setmanes

3-4

-Peix, mol·luscos, crustacis

5-8 racions/mes

2-3

No repetir en 2 setmanes

3-4

-Ous

4-7 racions/mes

2

No repetir en 2 setmanes

-Lactis

Complement

-Aigua

Diària

Estructura ideal del menú saludable:

Menu-Escolar

Primer plat

Segon plat

Guarnició

Postres

Complement

Verdures i hortalisses

Carn o peix o ous

Patates, pasta, arròs, llegums, etc

Fruita

Lacti

Patates, pasta, arròs, llegums, etc

Carn o peix o ous

Verdures i hortalisses

Fruita

Lacti

Es serviran menús especials adaptats per a aquells escolars amb necessitats especials: intoleràncies i al·lèrgies alimentàries o altres malalties que així ho requererixin (diagnosticades per un especialista).

(Fonts: Alimentación institucional y de ocio en el siglo XXI: entorno escolar.Instituto Tomás Pascual Sanz, 2013.

Guía de comedores escolares. Programa PERSEO. Ministerio de Sanidad y Consumo, Agencia Española de Seguridad Alimentaria, 2008

Imatge: http://www.papasehijos.com/category/salud-infantil/).

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

Connecting to %s