DIETES ESPECIALS: INTOLERÀNCIA A LA LACTOSA.

La intolerància a la lactosa (composada per glucosa i galactosa) es caracteritza per la falta d’una suficient presència d’enzim (lactasa) en l’intestí prim, necessari per trencar tota la lactosa consumida. La lactosa digerida parcialment, o no digerida, passarà a l’intestí gruixut, i és allí on es descompondrà pels bacteris, generant així àcids grassos de cadena curta i gasos que provoquen tots els seus símptomes: dolors, inflor abdominal, diarrea…

        – Causes d’hipolactàsia:

– Dèficit primari congènit de lactasa: Entitat clínica anomenada alactàsia congènita. Absència total lactasa. Diagnosticat en lactants, els primers dies de vida.

– Dèficit primari adquirit. En nens i adults. Disminueix progressivament l’enzim lactasa. Avui en dia és molt abundant. Acostumen mantenir 10-30% activitat lactasa.

Ha de prescindir-se dels aliments que contenen lactosa en la major quantitat possible, sempre valorant el grau d’intolerància. La majoria d’intolerants toleren dosis més o menys elevades lactosa. Existeixen pocs casos intolerància total.

La recomanació dietètica és molt clara i fàcil de seguir, i escau en dur a terme una alimentació variada i equilibrada, però assegurant les màximes racions d’aliments rics en calci per seguir gaudint d’una bona estructura de massa òssia, acompanyats d’una exposició de 5-10 minuts al sol, o bé de la ingesta d’ous i peix, doncs aquests, juntament amb l’exposició solar, sintetitzaran vitamina D que permetrà fixar el calci als ossos de manera més òptima.

Tot seguit es presenta un Llistat d’aliments extret de  l‘Associació d’Intolerants a la Lactosa Espanya, en què cita els aliment prohibits per contenir elevades quantitats de lactosa, aliments que poden contenir lactosa, i aliments que es poden consumir amb total llibertat, per estar exempts d’aquesta.

Aliments prohibits Llet vaca, llet en pols, batut de Llet, derivats làctics, nata, formatges frescos i fermentats, mascarpone, feta, crema de llet, postres làctiques, margarina, mantega, gelats, salsa beixamel.
Aliments que poden contenir lactosa Purés i sopes, pa, pastissos, embotits, pastissos i fritades de carn, ous guisats amb llet, succedanis d’ous en batuts, flams, puré de patates, crema o puré, brioixeria, dònuts, bescuits, galetes, torrades, precuinats, cereals enriquits, sorbets, pastissos, iogurts, batuts, Xocolata amb llet, arrebossats, succedanis de xocolata, sopes instantànies,
Aliments que és poden consumir. Fruita natural, fruita seca, mariscs, cereals, ous, mel, melmelada, patates, arròs, pasta, verdures, carns, peixos, llegums, tofu, llets vegetals: soia, coco, civada, arròs, ametlles.
Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

S'està connectant a %s