DIETES ESPECIALS: LA DIABETIS.

En aquesta primera publicació sobre dietes especials, parlarem de la diabetis. Al llarg d’aquesta secció parlarem també de  malaltia celíaca i intolerància a la lactosa.

–  DIABETIS:

La diabetis és una malaltia crònica ocasionada per la dificultat que té l’organisme en utilitzar o produir insulina, (és qui regula la captació i el metabolisme de glucosa, lípids i proteïnes). Inclou un grup heterogeni de patologies amb la característica comú d’una elevada concentració de glucosa en sang (hiperglucèmia).

Hi ha diversos tipus de diabetis, però la més freqüent en nens és la tipus I, i en aquest cas es caracteritza pel dèficit absolut de secreció d’insulina.

La diabetis és causada per diversos factors:

• Biològics: Edat i sexe

• Genètics: Ètnics / Familiar

• Ambientals: ingesta nitrats/nitrits; introducció llet de vaca i altres proteïnes; infeccions víriques…

El tractament de la diabetis és basa: en medicació (administració d’insulina), activitat física i dieta.

És realitza una Dieta per equivalències o unitats d’intercanvi: aquesta es basa en realitzar una planificació diària d’unes quantitats d’aliments genèrics segons calories i repartiment calòric, a més d’unes taules d’equivalències per substituir els genèrics per altres aliments que, combinats, permetin elaborar menús d’acord amb les seves preferències.

1 INTERCANVI= 10g HC o 10 g proteïna o 10g greix

Imatge2

Recomanacions nutricionals:

-Restringir, de forma habitual, sucres d’addició: sucre, mel, melmelades, sucs de fruites (naturals o envasats), begudes refrescants ensucrades, caramels. Aquesta és una de les principals limitacions… però existeixen alternatives per endolcir els aliments, una de les quals és l’ús dels edulcorants artificials, tenen un elevat poder edulcorant, però segueixen sense ser sucres, no es comptabilitzen com a racions, i a més, no aporten energia.

-Calcular i distribuir de forma adequada, i al llarg del dia, aliments rics en hidrats de carboni: farinacis, patates, llegums, fruites… és essencial per al control dels nivell de glucosa en sang.

-Prioritzar els aliments rics en fibres: verdures, hortalisses, llegums, farinacis integrals. Aquesta alenteix l’absorció de sucres i grasses, proporcionant sacietat.

-Restringir el consum d’aliments rics en greixos saturats: carns grasses, embotits, formatges molt grassos, mantegues i nates, lactis sencers… a favor dels àcids grassos poliinsaturats, com el peix blau, i els àcids grassos monoinsaturats, com l’oli d’oliva, doncs existeixen evidències de l’efecte beneficiós que té aquest sobre la glucèmia (concentració de glucèmia en sang) i insulinèmia.

-Respectar el nombre d’àpats proposat, així com els horaris.

-Promoure l’activitat física.        .

-Selecció d’aliments que facilitin la pèrdua de pes o el manteniment sense increment.

La clínica més freqüent és l’aparició d’hipoglucèmia. És necessari remuntar primerament amb sucres d’absorció ràpida, com sucs, o caramels i després amb sucres d’absorció lenta com les galetes o el pa.

Associacions relacionades amb la diabetis:

American Diabetis Asociation

–  Associació de Diabètics de Catalunya. Ofereixen activitats, tals com campaments d’estiu, que són molt favorables per aprendre a controlar les glucèmies, seleccionar els aliments més adequats, acceptar la malaltia, sobretot en nens que estan en fase de negació… En definitiva fets que comporten una millor adaptació del nen a la seva condició i al tractament.

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

S'està connectant a %s