IMPORTÀNCIA DE L’EDUCACIÓ EMOCIONAL

images 3

Molts dels problemes de la societat actual tenen el seu origen en els desequilibris emocionals, els quals poden generar ansietat, por, depressió, problemes de convivència, estrès, incapacitat per a controlar la impulsivitat, baixa tolerància a la frustració, baixa autoestima, etc. i també alteracions en el comportament alimentari.

L’educació emocional és imprescindible quan es tracta el tema de l’obesitat i el sobrepès, ja que els estats emocionals juguen un paper important sobre la ingesta d’aliments. Tant en adults com en infants, quan existeix ansietat, depressió, angoixa o també avorriment, es tendeix a menjar més, i de vegades de forma descontrolada. Si aquest hàbit d’ingerir més aliments  quan existeix malestar emocional (especialment els rics en calories, greixos i sucres) es converteix en costum, es pot entrar en un cercle viciós del qual serà difícil sortir.

Les relacions interpersonals, i fonamentalment les familiars, són uns dels factors que més intervenen en el benestar emocional de les persones i, dins d’aquestes relacions és on es produeixen gran nombre de conflictes que poden generar emocions i conductes negatives. Els pares i mares són els primers models de referència que tenen els infants, i per aquest motiu és important que desenvolupin habilitats en la gestió de les emocions, ja que  les emocions positives dels progenitors poden influir en el desenvolupament d’uns hàbits alimentaris saludables en els fills i les filles. Clica AQUÍ.

La responsabilitat educativa és compartida, i les escoles haurien de facilitar que les famílies coneguin què és l’educació emocional i com treballar-la per a poder integrar-la en el dia a dia amb els seus fills i filles ja que, entre d’altres, contribueix a la salut física i mental, ajuda a l’aprenentatge, facilita la resolució positiva de conflictes o ajuda a prevenir el sobrepès i certs trastorns relacionats amb l’alimentació.

Amb l’educació emocional es pretén dotar de coneixements, capacitats, habilitats i actituds per a prendre consciència de les nostres emocions i regular-les de manera apropiada.

Font: Rafael Bisquerra: Importàcia i necessitat de l’educació emocional a la infància i l’adolescència.

“Qualsevol pot enfadar-se, això és senzill. Però enfadar-se amb la persona adequada, en el grau exacte, en el momento oportú, amb el propòsit just i de la manera correcta, no resulta, sens dubte, tan senzill”.         

                                                                                    Aristòltil (Ètica a Nicòmac)

SI VOLS SABER MÉS

RECURSOS

  • Educació emocional. Una filosofia de vida http://blocs.xtec.cat/emocionat/
  • L’OFICI DE VIURE: “L’ofici de viure” és un programa de ràdio sobre salut emEscolta l'OFICI DE VIUREocional, psicologia pràctica i nova espiritualitat. Ha rebut el premi Ciutat de Barcelona al millor programa de ràdio, i la temporada passada va rebre el Premi Europeu de Podcàsting i el premi Salvador Escamilla de l’Associació Espanyola de Ràdio al millor programa de ràdio pública. Clica al damunt de la imatge. S’hi tracten temes molt interessants sobre salut emocional. Escolta-ho!!

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

S'està connectant a %s